Десенсибилизация срещу алергията

Десенсибилизация срещу алергията

Липсата на контакт с алергена е най-добрият начин за преборване на алергията. В повечето случаи обаче това е или невъзможно, или трудно за постигане или създаващо редица проблеми и ограничения за страдащия от дадената алергия.

Затова вместо да лекуваш резултата е добре да се замислиш върху варианта за терапия, предотвратяваща самата алергия.

Казано най-просто, имунотерапията (алергенова имунотерапия), т.е. десенсибилизацията означава поставяне на ваксина на алергика, като ваксината съдържа алерген, към който пациентът проявява алергия. Малките колиства алерген, подавани чрез ваксината през определен период от време помагат да организма да спре да се бори с алергена, като по този начин елиминира неприятните симптоми на алергията или поне ги облекчава.

За кого е предназначена тази терапия?

Ако говорим за възрастово ограничение, то на имунотерапия могат да се подлагат пациенти от 5 до 45-годишна възраст. Определянето на горната възрастова граница е повечето случаи е индивидуално и зависи и от други болести, от които страда пациентът. Терапията може да е противопоказна за възрастни хора, които страдат от коронарна болест на сърцето, високо кръвно или артеросклероза.

Имайте предвид, че десенсибилизация е дълъг процес. Понякога трае от 3 до 5 години. През този период приемаме алерген под формата на ваксина на всеки 4-6 седмици (поддържащи дози), като отделно има начален етап на терапията, когато ваксините се поставят в по-големи количества и по-често на всеки 7-14 дни през 2-3 месеца.

Ефикасност на терапията

Не е казано, че десенсибилизация ще ликвидира изцяло проблема с алергията и пациентите не трябва да се настройват за този ефект. Възможно е терапията да облекчи само симптомите и реакцията на организма, която той проявява към алергена. Тогава е задължително пациентът да продължи да приема противоалергични лекарства, дори да са в по-малки количества. Лечението не е много успешно при хора с тежки форми на алергии, както и при тези, които страдат от алергии, породени от няколко различни алергена. Всичко зависи от индивидуалната предразположеност и редица други фактори, които трябва да бъдат изследвани първо от специалист.

Терапията трябва да бъде предхождана от допълнителни изследвания (например кожни тестове, внимателен анализ на симтомите на пациента), на базата на които лекарят да прецени дали пациентът може да продължи лечението. Задължително е точното определяне на алергена, степента, в която пациентът е подложен на действието му, както и колко силни са симптомите. Много важно е да се определят и възможните противопоказания.
 

Съществува сезонна десенсибилизация за пациентите, които страдат от сезонни алергии (към цветен прашец), както и целогодишна терапия за хората, които са изложени на контакт с алергена през цялото време (животинска козина, домашен прах).