Яж риба, заслужава си

Яж риба, заслужава си

Всички знаем, че трябва да ядем риба. Защо? Защото казват, че рибата влияе на всичко. Но какво точно означава това и какво представляват прехвалените киселини омега 3?

По-здраво сърце

Предимството на месото от риба пред останалите се състои в това, че месото от риба съдържа ненаситени мастни киселини, а останалите видове месо – наситени. Наситените мазнини се свързват с развитието на високо кръвно налягане и атеросклероза , а в резултат на това увеличават шанса да заболеем от сърдечна недостатъчност и други тежки сърдечно-съдови заболявания. Ненаситените мастни киселини от своя страна са оръжието в борбата с тези болести. Най-ценните киселини в рибите са тези от групата омега 3. Това са преди всичко ейкозапентаеновата и докозахексаенова киселини. Редовният приема на тези киселини намалява нивото на холестерола в отделните фракции, а по този начин понижава холестерола в целия организъм. Също така предотвратява натрупването на плака в артериите, като по този начин регулира високото кръвно налягане, тромбозата и исхемичната болест на сърцето.

По-добра работа на мозъка и по-малък риск от депресия

Споменатите мастни киселини влияят избавително върху работата на нервната система – оросяват мозъка и увеличават концентрацията. Затова по време на увеличено интелектуално усилие (на пример по време на сесия) се препоръчва 2-3 пъти седмично да се ядат мазни морски риби. Киселините омега 2 помагат също така да се предотврати депресията и намаляват нервното напрежение. Тази им функция е подпомагана и от витамин D. Когато имаме лошо настроение можем да хапнем и постни сладководни риби, които ни доставят и витамини от група B.

По-красива кожа и по-добро зрение

Освен витамин D, мазните риби ни доставят и витамините A и E. Ако добавим към тях и омега 3, то можем да говорим за голямото положително влияние на рибното месо върху зрителните ни органи и състоянието на кожата. Споменатите витамини действат против стареенето на кожата, полезните мазнини я подхранват, а също така влияят положително на зрението, тъй като веществата възпрепятстват макулната дегенерация и кокошата слепота.