Какво може да означава болката в очите?

Какво може да означава болката в очите?

Също както останалите неразположения, болката в очите може да бъде причинена от редица фактори. Понякога причина за тази болка може да бъде друго заболяване, а понягога се дължи просто на умора

Когато страдаме от болки около очите се питаме каква е причината за нея, като едновременно с това търсим начин да я предотвратим. Колко интензивна е болката? Колко често се появява? Къде точно ни боли? Отговорите на тези въпроси ще ни помогнат да оценим дали това неразположение е сериозно и дали е нужно да отидем на лекар.

Често срещана причина да ни болят очите е възпаление. Факторите, които са повод за това най-често са различните алергени, като: прах, цветен прашец, цигарен дим и т.н. Болките в очите могат да са свързани също с работата, която извършваме. Дълготрайното усилие, което полага зрението ни води до неговата преумора. Най-предразположени към такава болка са хората, които работят на компютър или такива, които работят в помещения с прекалено силна или прекалено слаба светлина. Въпреки че тази болка не е много опасна е добре да обмислим варианта да посетим очен лекар или да сменим условията на работата ни.

По-рядка, но възможна причина за болката в очите е проникване на чуждо тяло в областта на роговицата или конюнктивит. Характерно за тази болка е, че тя става по-интензивна, когато мигаме. Може също да доведе до проблеми със зрението. За да не се стигне до увреждане на зрителния апарат трябва веднага да отидем на лекар.

Болката в очите може също да е предвестник на сериозни болести. Една от тях е глаукомата. В такива случаи се наблюдават много силни внезапни болки в окото, които могат да преминат към челото, тила или челюстта. Друг симтпом, който се появява с тази болка е проблемът със зрението – образът се размазва, появяват се петна, светли кръгове. Друга болест, при която симтпомите пак са болки в очите (уголемяване на очната ябълка) и проблеми със зрението е възпаление на зрителния нерв.