Лактозната непоносимост: причини, симптоми, решения

Лактозната непоносимост: причини, симптоми, решения

Лактозната непоносимост се проявява по много характерен и не много приятен начин. Проявява се предимно след приемане на прясно краве мляко или продукти, направени от него.

След хранене с мляко, извара, кисело мляко или други продукти, съдържащи лактоза, организмът започва да реагира със серия симтпоми. Появява се диария, колики, спазми в стомаха, синдром на раздразненото черво, гадене, газове, а понякога и повръщане. Тези симптоми могат да се появят с различен интензитет в зависимост от количеството погълнато мляко или млечен продукт. Лактозната непоносимост може да се засили с годините, а може и да се появи само временно, когато е нарушена лигавицата на тънките черва в следствие на прием на антибиотик.
 

Лактаза и лактоза

Лактозната нетолерантност е неразположение, от което страдат около 25% от поляците. Европейците, особено тези, които живеят в северната част на континента страдат от това много по-малко отколкото да кажем хората в Азия. Като цяло при възрастните хора лактозата се разгражда и се абсорбира в много ограничена степен за разлика от степента при бебетата.

Основната причина за тази нетолеранция е не лактозата (дизахарид), а лактазата. А по-скоро липсата ú. Лактазата е ензим, който се проивежда в тънкото черво, чиито задача е да разгради лактозата на глюкоза и галактоза, за да може да се абсорбира. С възрастта продукцията на лактаза намалява. Този процес започва в много ранна детска възраст. Повече възрастни притежават толеранция на лактозата на ниво до 50%. При много обаче това ниво е много по-ниско и затова те изобщо не усвояват лактозата. Неусвоеният дизагарид се натрупва в червата, като задържа вода и започва да ферментира, а от там се появяват и болките в червата.

Изследвания и диета

Съществуват няколко изследвания, които позволяват диагностицирането на лактозната нетолерантност – изследвания на урината, кръвта и количеството на водород в издишания въздух. Също така това състояние лесно може да бъде наблюдавано. Симптомите на лактозната нетолерантност се появяват в рамките на 30 минути ди няколко часа след прием на прясно мляко. Нетолерантността изисква частично или цялостното спиране на приема на млечни продукти, особено от прясно краве мляко. В зависимост от това в каква степен организма ни е в състояние да произведе лактаза, някои трябва да спрат приема и на млечни продукти като сирена или кисело мляко. Кефирът не съдържа лактоза. Също така твърдите и дълго зреещите сирена съдърцат много малко количество дизахарид. Лактоза няма и в растителното мляко (соево, бадемово или кокосово). За сметна на това обаче може да се появи в колбасите или в сладкишите.