Меланомът – как да го разпознаем?

Меланомът – как да го разпознаем?

Провери дали попадаш в рискувата група да заболееш от този опасен рак и разбери как да го разпознаеш.

Черният кожен рак е 2% от всички видове ракови заболявания. Според изследванията този рак се среща при 1 на всеки 75 човека. Въпреки че до скоро меланомът е бил смятан за неизлечима болест, към настоящия момент, благодарение на развитието на медицината, тази болест може да бъде излекувана, при условие, че е открита в ранен стадий.

Симптоми

Черният кожен рак може да се появи чрез промяната на вида на рождените петна и бенките или чрез появата на нови такива. Най-често срещаните симптоми в областта на петната, от които се оплакват пациентите, при които е открит ракът са:

  • загрубяване,

  • уголемяване,

  • сърбене,

  • зачервеняване на петното и/или мястото около него

  • кървене

  • смяна на формата.

На лекарят трябва да бъдат съобщени всички обезпокоителни промени, които се появяват върху кожата ни.


Моето петно меланом ли е?

Първоначални огледи на петното можем да си направим вкъщи. За тази цел ще ни послужи популярния метод, който се състои в оценяване на четирите характеристики, скрити под първите букви на азбуката.

А – (от англ. Asymmetry) – характеристика, свързана със симетрията на петното. Безвредните петна имат обикновено нежна, овална форма. Обезпокояващите промени са тези, при които формите са асиметрични или петната се „накривяват“ на една страна.

B (от англ. Border) – тази характеристика определя границите на петното. Раковите промени върху кожата имат обикновено назънени, неравни ръбове, а поняга се наблюдават и пъпчици върху тях.

C – (от англ. Colour) – характеристичен знак на петното е също така цветът му. Въпреки названието му, цветът на меланома не е задължително да е черен. Ако петното сменя цвета си –без значение на какъв – дали на по-светъл, дали на по-тъмен или на телесен, това може да в резултат от рака и трябва незабавно да се консултираме с лекар.

D – (от англ. Diameter) – следващата характерна черта на петното е неговата големина. Лекарят трябва да провери всяка една промяна върху кожата, която е по-голяма от 5мм.