Най-известните консерванти в храните

Най-известните консерванти в храните

Хората винаги са консервирали храна. Опушването, силажирането, сушенето, мариноването в сол – всичко това удължавало срока на годност на продуктите по възможно най-естествен начин.

Използването на добавки е обозначено на етикетите на продуктите. Знакът „Е“ означава, че е направено по европейските норми, а цифрите след този знак означават:

-От 100 до 199. Оцветители. Намират се в сладката, напитките, ликьорите, дъвките и супите на прах. Някои от тях могат да предизвикат алергична реакция (обрив или задушаване) или болки в стомаха.

-От 200 до 299. Консерванти. Е210 (бензоена киселина), която може да дразни лигавицата на стомаха и червата, предизвиквайки гадене и обрив. Може да го намерим в желетата на прах, плодовите сокове, безалкохолните напитки, маргарина, консервираните риби, маринованите зеленчуци, плодовите и зеленчуковите сосове. Калиевият нитрит и натриевият нитрит, т.е. Е249 и Е250, използвани повсеместно в консервирането на месо могат да доведат до ракови промени в организма. Серният диоксит, обозначен от Е220 до Е228 се намира в консервите, плодовите сокове, виното, картофените продукти и при по-чувствителните хора предизвиква гадене и главоболие.

-От 300 до 399. Киселинни регулатори. Това са оцетната киселина (Е260), която се намира в маринованите плодове и зеленчуци и сосовете и се възприема зле от хората с чувствителен стомах. Калиевият хлорид (Е508), калциевият хлорид (Е509) и магнезиевият хлорид (Е511) се добавят към подправките и не се препоръчват на хора, които имат проблеми с черния дроб и бъбреците. В големи количества действат слабително на организма.

-От 400 до 499. Сгъстители и емулгатори. На пример алгиновата киселина (Е400) и карагенан (Е407)не се препоръчва при бременни жени, тъй като могат да причинят чревна язва.

-Над 500. Това са всички останали добавки, сред които и подобрители и заместители на захарта (аспартам, захарин). Може да бъдат открити в сладките неща, дъвките, напитките и соковете.