Ревност от миналото т.е. ревност от бившия или бившата

Ревност от миналото т.е. ревност от бившия или бившата

Прочети и разбери какво да направиш когато във връзката се появи ревност от бившия партньор и как да се справиш с нея.

Как да разпознаем ревността?

Ревността от миналото е вид страх от загубата на любовта, който е свързан с миналото на партньора ни. Среща се при хора, които обичат много силно и не са в състояние да се примирят с факта, че партньорът им преди е имал друга връзка, особено когато се е стигало до годеж или сватба. Ревнуващият човек се съмнява в чувствата и в самата си позоция в настоящата връзка. Ако на този етап проблемът с ревността не бъде разрешен, то той ще се задълбочава, докато се превърне в маниакално мислене за бившите партньори, което може реално да рефлектира и да намали чувствата във връзката, а може дори да доведе до нейния разпад.

Как да се справим с ревността към бившите партньори на половинките си?

За да се освободиш от мислите за миналото на партньора си и да се „излекуваш“ от тази ревност е нужно:

1. Да приемеш факта, че всеки един от нас има минало. Трудно е да очакваш обратното, когато се обвързваш с възрастен човек. Миналото не може да бъде изтрито, затова е най-лесното решение е да просто да го приемем. Освен това опита от предишните връзки прави хората по-мъдри и ги учи да избягват допусканите грешки.

2. Помни, че си уникална личност и се старай да не се сравняваш с хората от миналото – все пак има причина тези хора да принадлежат на миналото. Концентрирай се върху тук и сега и го оценявай. Забелязвай и говори за ежедневните си постижения, обръщай внимание на своята собствена атрактивност. Мисли положително за себе си.

3. Вземи нещата в свои ръце. Ревността е твое чувство и въпреки че партньорът ти ще убеждава в любовта си и това, че предишните връзки нямат значение, докато самият ти не повярваш в това, ревността ще продължи да те измъчва.

4. Заеми се с нови неща, намери нови приятели и нови преживявания. Когато ти и твоето щастие зависят само и единствено от другия човек, това е най-краткият път към разпада на връзката.

5. Разговаряй преди всичко с партньора си, а също така и с приятелите си и със семейството си. Сподели с тях страховете си и изслушай мнението на най-близките ти. Изясняването на недоразуменията и трудните ситуации са основният начин да се справиш с ревността. Ако въпреки това не можеш да се освободиш от обсебващите мисли за миналото на партньора си, обърни се към терапевт, който ще ти помогне да разбереш собствените си чувства и да разрешиш проблемите си.