Черният, зеленият или червеният – кой чай е най-полезен?

Черният, зеленият или червеният – кой чай е най-полезен?

Чаят е енда от най-популярните напитки в целия свят. В зависимост от вида ú може да има различни свойства и да действа върху организма по различни начини.

Черният чай – ободрява или успокоява

Това е най-популярният вид чай. Въпреки това не притежава много свойства, които са полезни за здравето, в сравнение с другите видове. Това, разбира се, не означава че има чак толкова малко полезни свойства, че да престанем да го пием. Черният чай съдържа много флавоноидни съединения, който имат антиоксидантно действие, т.е. противораково и противостареещо. Флавоноидите могат да облекчават възпалителните процеси и влияят положително върху кръвоносната система – уплътняват кръвоносните съдове и намаляват кръвното налягане. Тъй като съдържа голямо количество кофеин, черният чай ободрява. Но може също така да действа отпускащо при условие, че го запарваме повече от три минути. Тук обаче внимавайте – чаят, който се запарва продължително губи най-добрия си аромат и не е толкова вкусен.

Освен това чаят предпазва от кариеси, а също така от развитието на вредни микроорганизми в стомашно-чревния тракт. Съдърца витамин С, К, а също така витамини от група В. Познати са също така компреси с черен чай при изморени очи. Помага също така да се намалят черите кръгове под очите и действа успокояващо при зачервени и изморени очи. Компреси можем да си направим дори от чай от торбички, като просто потапяме памучните тампони в чая.
 

Зеленият чай – удължава живота

Зеленият чай е известен преди всичко с вкусовите си качества, ободряващитети подпомагащи отслабването свойства. В действителност той е много ароматен, изчиства организма от токсините, ускорява метаболизма, а също така дава енергия за часове. Що се отнася до посления аспект – тук изпреварва кафето, което ободрява силно, но за кратко. Кофеинът, който се съдържа в зеления чай действа дълго и улеснява концентрацията в рамките на няколко часа дори само след една изпита чаша.

Черният час се появява в резултат на ферментация на листата на зеления час. Този процес отнема много от хранителните му качества и затова можем да смятаме зеленият чай за по-здравословен – след валцуване на листата те веднага се изсушават. Зеленият чай огобатява храненето ни с много микро и макроелементи, като желязо, флуор, мед, манган, желязо или калций. Зеленият чай съдържа също така витамини и много антиоксиданти. Редовното пиене на зелен чай удължава живота. Подпомага стомаха в производството на стомашни сокове и ускорява работата на пикочния мехур. Благодарение на дъбилните вещества предпазва от ракови заболявания. Също така има противоязвени свойства и намалява холестерола.
 

Червеният чай – изгаря и пречиства

За да се получи червен чай, листата почти веднага след като се съберат се подлагат на ферментация. През това време те стават червени и придобиват характеристичен вкус. Напитката от този вид чай съдърца много дъбилни вещества, антиоксиданти, витамини и минерални соли. Освен това подобрява кръвообращението на настроението, а също така подобрява работата на черния дроб. Нито един друг чай не помага толкова при изгарянето на мастна тъкан, както червения. Той ускорява изчистването на червата, работата на пикочния мехур и произвеждането на стомашни сокове. Това подобрява храносмилането, ускорява метаболизма, а по този начин ускорява премахването на излишните килограми.