В кои продукти ще намерим най-важните витамини?

В кои продукти ще намерим най-важните витамини?

Добре е да помним, че в ежедневното ни меню трябва да присъстват продуктите, които ще ни донесат много ценни витамини. Затова трябва да избираме такива храни, които съдържат най-много хранителни вещества.

Старателно изготвеното ежедневно меню и подбирането на точните продукти ще ни гарантират не само добро самочувствие, а и ще ни предпазят от липсата на витамини, която понякога може да предизвика сериозни болести или неразположения. Представяме ти действията на витамините, както и в кои храни можеш да ги откриеш.

Витамин А – подобрява функционирането на дихателните пътища, лигавицата и подобрява кръвообращението. Ако търсим витамин А в храните, то най-добре е да го потърсим в черния дроб, бобовите растения, млякото, яйцата и другите млечни продукти. Голямо количество витамин А съдържа и рибата.

Витамин Bвитамините от груба B взимат участие в изграждането на протеините, хормоните и ензимите, затова трябва да се грижим да количеството витамин B в организма ни. За да си набавим нужното количество витамин трябва да хапваме повече месо, зеленчуци, ядки и бобови растения.

Витамин С – подпомага преди всичко имунната система, предпазвайки ни от вируси. За да доставим на организма си нужното количество витамин С трябва да хапваме повече цитрусови плодове и растения с зелени листа.

Витамин D – това е витаминът, който играе важна роля за укрепването на костите. В тази връзка за хората, които страдат от остеопороза трябва да внимават и да доставят нужното количество витамин на организма си. Голямо количество витамин D се съдържа в рибеното масло, рибата, гъбите, яйцата и черния дроб.

Витамин Е – това е витаминът, който подпомага ликвидирането на пероксидите с разрушаващо влияние върху нашия организъм. Също така подпомага организма в борбата с болестите на сърцето и високото кръвно налягане. Големи количества витамин Е се съдържат в растителните масла, бобовите растения, ядките, спанака и брокулите.

Витамин К – действа противовъзпалително и болкоуспокояващо, подобрява костната структура и има противогъбични свойства. Големи количества от този витамин ще намерим в зеленчуците, яйцата, млякото и сирената.