Внимавай с пневмококите!

Внимавай с пневмококите!

Пневмококите са патогенни бактерии, нарични още диплококи. Те са едни от най-вирулентните, агресивните и опасните бактерии.

Пневмококите са много разпространени сред децата, които несъзнателно стават техни преносители. Пневмококите обитават лигавицата на гърлото и носа. Детето, което е носител на тези бактерии не е задължително да се разболее, особено ако е в добро здравословно състояние. Но когато организмът отслабне и имунитетът се намали, бактериите, които до този момент са били в организма, могат да го атакуват, да достигнат до средното ухо или до синусите и да предизвикат неинвазивна инфекция.

Видове инфекции

Пневмококите предизвикват инфекции с различни степени на опасност, които можем да разделим на неинвазивни и на инвазивни инфекции. Неинвазивните инфекции са по-малко опасни, но се появяват по-често и причиняват: пневмония, синузит, възпаление на средното ухо и конюнктивит. Учените смятат, че пневмококите са най-честата причина за бактериалната пневмония при възрастните.

Инвазивните пневмококови инфекции са по-рядка, но и по-опасна група. В такива случаи бактериите от дихателните пътища стигат до кръвта (т.нар. бактериемия) или до други телесни течности. След това пневмококовата инфектия може да се разпространи, атакувайки различни органи, причинявайки болести, които имат сериозни усложнения и могат да причинят смърт. Такива са: менингит, отравяне на кръвта (сепсис), пневмония с бактериемия, ендокардит, перитонит и други. Пневмококите отговарят за около половината от заболяванията от бактериален менингит при възрастните, които завършват със смърт в 30% от случаите.
 

Лечение

Говорейки за пневмококите и опасностите, свързани с тях, трябва да споменем ваксините, които са основни в предотвратяването на тези бактерии. Ваксините против пневмококи делим на полизахаридна и конюгатна. Вторият тип ваксина е предназначена за деца до 2 години, а полизахаридната се прави и на по-големи деца.

НЕ ИГНОРИРАЙТЕ пневмококите! Водят до много тежки болести, които могат да доведат до инвалидност или смърт. Затова трябва да пазиш детето си.