За това как някои видове обувки вредят на здравето ни

За това как някои видове обувки вредят на здравето ни

Въпреки че изглеждат добре, модерни са и дори са удобни, някои видове обувки са истински убиец за здравето ни. Кои обувки е най-добре да изхвърлим от шкафа си?

Обувките, които носим вече отдавна са престанали да имат само практична функция. Днес обувките със сигурност са не просто защита за краката ни наранявания или неблагоприятни климатични условия. Днес обувките са моден аксесоар, понякога са маркови и много скъпи. Често обаче именно обувките могат да причинят деформиране на ходилата ни или влошаване на здравословното ни състояние. Това могат да го причинят няколко типа обувки. Основна заплаха за нашето здравословно състояние според ортопедите и подиатрите (лекарите, занимаващи се с ходилата) са:

1.Чехлите „японки“

Те могат да изглеждат като удобни летни обувки, но те са истински кошмар за лекарите. Когато ги носим пренасяме тежестта на тялото в предната част на тялото и можем да си причиним буниони, т.е. изкривяване на палеца на крака. Това обаче е само половината от проблема. Честото носене на „японки“ може да доведе до възпаление на бурсите и да доведе до болки в гърба или по цялата дължина на краката.

2. Ботуши UGG

Тези зимни, топли и удобни ботуши, макар че са много модерни и рекламирани от много звезди могат в някои случаи да ни навредят повече, отколкото ни помагат. Прекалената им мекота и липсата на стабилна подметка увеличава шанса от навехване на крака и други наранявания. Освен това задържаната влага от тези обувки може да доведе до появата на гъбички по краката.

3. Високите токчета

Обувките на висок дебел ток и тези на висок тънък ток са типа обувки, с които можем да си причиним най-голяма вреда. Честото им носене може да доведе до много негативни последици за здравето ни. Най-често срещаните са болките в гръбначния стълб, както и проблемите с кръбообращението (особено когато сме генетично предразположени). Ежедневното носене на обувки на висок ток може да доведе до удебеляване на сухожилията, възпаление на ставите и артрит на пръстите.