Защо не трябва да се срамуваме от психотерапията?

Защо не трябва да се срамуваме от психотерапията?

Ако не се срамуваме да посетим кардиолог или друг лекар по вътрешни болести, то не трябва да се срамуваме да се консултираме с психолог или психиатър. Психичното ни здраве е точно толкова важно, колкото и физическото.

Срамна тайна?

Когато решаваме да започнем психотерапия, то трудно го споделяме с близките ни. В това няма нищо странно – най-вероятно ще получим неприятни коментари и учудване, че не можем сами да се справим със собствените ни проблеми. В очите на много хора такава терапия ни приравнява с опасните хора с тежки психически заболявания. Ако посещаваме психолог то това означава, че имаме наченки на лудост. Бавно, предимно при младите хора, тези стереотипи започват да изчезват, но въпреки това се страхуваме да говорим публично за това, че просто се грижим за психичното ни здраве. Проблемът е в това, че останалите не го приемат по този начин. Да се грижиш за себе си чрез спорт, здравословно хранене, посещаване на различни лекари, но да ходиш на психолог? Или психиатър?

Въпреки това не трябва да слушаме останалите. Посещението на психолог или психотерапевт означава, че си даваме сметка за собствените слабости, че искаме да водим отговорен живот, да взимаме правилни решения и да се развиваме. Терапевтите имат точното образование и широки познания, които ние по-скоро не притежаваме. Благодарение на тях те ни помагат да осъзнаем по-широкия контекст на нашите проблеми, показват ни източника на определени реакции или страхове и предлагат решения, които няма да получим от приятел, с когото сме седнали на по чай. Психотерапията ще ни помогне по-добре да опознаем себе си, да разберем защо взимаме дадени решения и защо си позволяваме да повтаряме през цялото време едни и същи грешки. Проблемите, с които отиваме при психолога са широко разпространени – трудно детство, невъзможност да се адаптираме към дадена група, семейни или брачни проблеми, трудности в общуването, токсични връзки, проблеми с приемането на собственото ни „аз“, срамежливост, желание да разшерим комуникационните ни умения, липса на самоувереност – всеки от нас се бори със своя собствен психичен проблем.

Затова не трябва да се срамуваме да се консултираме с психолог или психотерапевт при нужда. Психотерапията е шанс за развитие и справяне с проблемите ни, с които се борим от години. Да посещаваш терапевт в очите на обществото трябва да бъде нещо нормално и преди всичко знак за емоционална зрялост.

Психиатричната помощ –важна и нужна

Почти същото е с психиатричното лечение. Депресия, безсъние, лоши навици или различни хранителни растройства – това са проблемите на редица хора, а не на случайни единици от периферията на обществото. Лечението им трябва да бъде също толкова очевидно с не будещо съмнения действие, както лечението на високо кръвно или диабет. Още повече че в повечето случаи проблемите с физическото здраве имат емоционална основа. Затова можем да страдаме от различни проблеми с кожата, запек, диария или заболявания на гръбначния стълб, чиито източник е всъщност психиката ни. В такъв случай говорим за психосоматични заболявания, които не се лекуват от дерматолог или друг лекар, а именно от психиатър. За съжаление хората посещават на последно място кабинета на психолога в случай, че предния лекар не е бил в състояние да постави правилна диагноза или лечението на носи очакваните резултати.